Η Ραγδαία Άνοδος του Ηλεκτρονικού Εμπορίου στην Ελλάδα: Νέες Τάσεις και Προοπτικές
Το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα σημειώνει μια εντυπωσιακή άνοδο, με τις ηλεκτρονικές αγορές να αυξάνονται ραγδαία. Σύμφωνα με μελέτες, το 88% των καταναλωτών στη χώρα θα πραγματοποιούν τις αγορές τους online μέχρι το 2024, από 76% το 2019. Αυτή η μεταβολή οφείλεται κυρίως στην πανδημία, που ώθησε τους καταναλωτές να στραφούν προς τις ηλεκτρονικές αγορές.
Οι επιχειρήσεις επενδύουν σε νέες τεχνολογίες και στρατηγικές για να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών. Η αναβάθμιση των logistics και η προώθηση των mobile payments είναι μερικές από τις τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον του e-commerce. Οι εταιρείες αναζητούν τρόπους να βελτιώσουν την εμπειρία του χρήστη, επενδύοντας σε τεχνολογίες όπως το 5G και τα δίκτυα Gigabit, που θα επιτρέψουν γρηγορότερες και πιο αξιόπιστες συνδέσεις.
Οι καταναλωτές απολαμβάνουν την ευκολία των online αγορών, με την ποικιλία προϊόντων και τις προσφορές να αποτελούν ισχυρά κίνητρα. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, με τις επιχειρήσεις να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες και να επενδύουν σε καινοτόμες λύσεις για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πελάτες τους.
Στην Ελλάδα, το 58% των ατόμων ηλικίας 16 έως 74 ετών πραγματοποιούν τις αγορές τους μέσω διαδικτύου, δηλαδή περίπου έξι στους δέκα. Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση στους χρήστες του διαδικτύου στην ίδια ηλικιακή ομάδα, οι οποίοι έφτασαν το 88% το 2024, από 76% που ήταν το 2019.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως επισημαίνει η πρόσφατη "Ευρωπαϊκή Έκθεση για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο 2024". Η έκθεση αναφέρει ότι ο συνολικός τζίρος B2C στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 3%, φτάνοντας τα 887 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, παρά τις περιφερειακές ανισότητες. Η χρήση του διαδικτύου στην Ευρώπη αυξήθηκε σταθερά, από 87% το 2019 σε 92% το 2023, με περαιτέρω ανάπτυξη να αναμένεται το 2024. Η οικονομία υπέστη μείωση του ΑΕΠ το 2020 λόγω της πανδημίας Covid-19, αλλά έκτοτε έχει ανακάμψει έντονα.
Η έκθεση αναγνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή αγορά, όπως η αυξανόμενη πίεση από τον πληθωρισμό και ο έντονος ανταγωνισμός από μη ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, κυρίως από την Ασία. Οι καταναλωτές ζητούν περισσότερα βιώσιμα προϊόντα, κάτι που δυσκολεύει τις επιχειρήσεις σε μια εποχή μειωμένης αγοραστικής δύναμης. Η E-commerce Europe υπογραμμίζει την ανάγκη για ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ ευρωπαϊκών και μη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ενώ οι νομοθέτες καλούνται να ενισχύσουν τη συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές κανονιστικές ρυθμίσεις για τη δημιουργία ενός σταθερού και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της ψηφιακής αγοράς.
Η έκθεση αναδεικνύει επίσης την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) στον τομέα της τεχνολογίας, καθώς οι μεγαλύτερες εταιρείες έχουν το πλεονέκτημα στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν πρωτοβουλίες για τη στήριξη των ΜΜΕ, αναγνωρίζοντας τη σημαντική τους συνεισφορά στην οικονομία. Επιπλέον, η αύξηση των ψηφιακών πληρωμών και των ηλεκτρονικών πορτοφολιών καθίσταται ολοένα και πιο δημοφιλής, ενισχύοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη ποικιλία επιλογών πληρωμής από τις επιχειρήσεις.
Συνολικά, οι επόμενοι μήνες αναμένονται κρίσιμοι για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ευρώπη. Η συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών και η προώθηση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς θα είναι καθοριστικής σημασίας για την αξιοποίηση των ευκαιριών του τομέα, ενώ οι ευρωπαϊκοί κανόνες πρέπει να διασφαλίσουν μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους τους συμμετέχοντες.
Bình luận