top of page

Ο νέος αλγόριθμος του facebook για το News feed που θα πρέπει να ξέρεις.


Το facebook συνεχώς αλλάζει τον αλγόριθμο του για να εξασφαλίσει ότι οι χρήστες βλέπουν περιεχόμενο το οποίο τους ενδιαφέρει.


Συνήθως αυτές οι ενημερώσεις είναι γενικά καλές για την εμπειρία του χρήστη, πολλές φορές όμως προκαλούν πονοκέφαλο στους marketers. Υπάρχουν λοιπόν κάποιες τελευταίες ανακοινώσεις που θα πρέπει να δώσουμε σημασία αν θέλουμε να βελτιώσουμε την οργανική μας προβολή. Οργανική προβολή σημαίνει ότι οι αναρτήσεις που κάνουμε θα φτάσουν στο κοινό που έχει κάνει like στη σελίδα μας.

Πριν περάσουμε λοιπόν σε αυτές τις ενημερώσεις θα δούμε μία σύντομη περιγραφή του αλγόριθμου του facebook. Με τόσο πολύ κόσμο και εταιρείες που είναι ενεργοί στο social network, ο αριθμός του περιεχομένου που είναι δυνατόν να εμφανιστεί στους χρήστες του facebook είναι τεράστιος. Εκτιμάται ότι ο κάθε χρήστης είναι δυνατόν να δει περίπου 1500 διαφορετικά κομμάτια περιεχομένου καθημερινά από τα οποία ουσιαστικά παρατηρεί τα 300. Ο ανταγωνισμός λοιπόν είναι τεράστιος. Για να μπορέσει το facebook να διαχειριστεί την εμπειρία του χρήστη, έχει δημιουργήσει τον αλγόριθμο που μετράει πάνω από χίλιους διαφορετικούς παράγοντες για να δείξει το αντίστοιχο περιεχόμενο.


Οι παρακάτω δύο ενημέρωσεις είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι από το τι θεωρεί το facebook ότι πρέπει να αλλάξει μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που έρχεται.


Video, μετράνε οι συνεχόμενες και επαναλαμβανόμενες προβολές.

Τα βίντεο στα social media είναι ένα τεράστιο trend όταν μιλάμε για το μάρκετινγκ στο facebook. Παρόλα αυτά πρέπει να ποστάρουμε βίντεο που οι χρήστες θέλουν να βλέπουν.

Στα μέσα Δεκέμβρη το facebook πραγματοποίησε μία νέα ενημέρωση στον αλγόριθμο του. Η ενημέρωση αυτή θα δώσει προτεραιότητα σε βίντεο που οι χρήστες ψάχνουν για αυτό η επιστρέφουν πίσω στο facebook για να τα ξανάδουν.


Συνεχόμενες προσβολές. Αν οι χρήστες πραγματοποιούν αναζήτηση στο facebook ή μεταφέρονται κατευθείαν στη σελίδα σας, τα βίντεο αυτά θα λάβουν μεγαλύτερη απήχηση και θα φτάσουν σε περισσότερους χρήστες.


Επαναλαμβανόμενες προβολές. Αν οι χρήστες βλέπουν βίντεο από τον ίδιο εκδότη συχνά, στα βίντεο αυτού του εκδότη θα δοθεί προτεραιότητα στο news feed και θα καταστεί έτσι πιο εύκολο σε άλλους χρήστες να ανακαλύψουν αυτό το περιεχόμενο. 

Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμα; Μην φτιάχνετε βίντεο απλά για να το κάνετε. Αν θέλετε να δώσετε αξία στην επένδυσή σας στα social video, ειδικά στο facebook, δημιουργήστε περιεχόμενο που οι χρήστες και το κοινό σας θέλουν να δουν και θα επιστρέψουν πίσω να το δουν παραπάνω από μία φορά ή επικεντρωθείτε στο να πάρετε επαναλαμβανόμενες προβολές των ήδη υπάρχοντων ποστ. 


Η Πρόσκληση σε engagement τιμωρείται!

Έχετε δεί δημοσιεύσεις στο newsfeed σας που ξεκινούν με το "Κάνετε like αν.." ή "Κοινοποιήστε στους φίλους σας για..";

Αυτού του τύπου οι δημοσιεύσεις πλέον τιμωρούνται από το facebook σύμφωνα με την τελευταία αναβάθμιση και λιγότεροι χρήστες θα τις δούν. 


ΠΡΟΣΟΧΗ! Αυτό ισχύει και για τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο facebook. Διαγωνισμοί που προσκαλούν τους χρήστες να κάνουν like στη σελίδα ή τη δημοσίευση του διαγωνισμού καθώς επίσης και να κοινοποιήσουν τη δημοσίευση του διαγωνισμού. Οι διαγωνισμοί ήταν μέχρι τώρα αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής ίντερνετ μάρκετινγκ πολλών εταιρειών. Τους χρησιμοποιούσαμε και εμείς σχεδόν σε όλες τις προωθητικές καμπάνιες μας. Πλέον θα πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας σε άλλους τομείς για την απόκτηση like στη fan page.

Όλη αυτή η αλλαγή θα επιρρεάσει και τους χρήστες αλλά και τις επιχειρήσεις όσο αναφορά την τακτική προωθήσεων. Συγκεκριμένα το facebook έχει αναπτύξει λογισμικό για να μπορεί να ανακαλύπτει τέτοιες δημοσιεύσεις και να τιμωρεί τους χρήστες ή της σελίδες που τις χρησιμοποιούν. 


Συνδεσμοι που οδηγούν σε Low-Quality ιστοσελίδες τιμωρούνται!

Αυτό ήταν αναμενόμενο! Υπάρχει τόσο πολύ spam και σκουπίδι στο ίντερνετ που τρέφεται από τα social media με traffic. Το facebook θέλει να βοηθήσει τους χρήστες του και να τιμωρήσει συνδέσμους που οδηγούν σε ιστοσελίδες με φτωχό περιεχόμενο. 

Το facebook εξετάζει εκατοντάδες χιλιάδες διαφορετικές ιστοσελίδες που είναι συνδεδεμένες από λινκ που ποστάρονται σε αυτό και έχει δημιουργήσει μία λίστα από κοινά χαρακτηριστικά που μπορεί να αναδεικνύουν μια ιστοσελίδα ως "χαμηλής αξίας".


Πως μπορείτε να είστε σίγουροι ότι αυτή η αναβάθμιση δεν θα μειώσει την οργανική επισκεψιμότητα στη δική σας ιστοσελίδα; 

Σιγουρευτείτε ότι η landing page σας δεν μπερδεύει ή έχει σοκαριστικές διαφημίσεις. 

Σιγουρευτείτε ότι η ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας σας είναι ικανοποιητική.

Σιγουρευτείτε ότι η landing page σας έχει ικανοποιητικό περιεχόμενο (κείμενο-εικόνες). 

Μετρήστε (από το google analytics) το bounce rate και το pages per session. Αν οι επισκέπτες μεταβαίνουν και στις επόμενες σελίδες και έχουν προέλθει από την αρχική σας, τότε αυτό είναι καλό σημάδι.

΄Όλα αυτά προκαλούν πονοκέφαλο τους μάρκετερς και στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αλλά σίγουρα έρχονται να εξασφαλίσουν μία καλή εμπειρία στους χρήστες. Ούτως ή άλλως το facebook είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι συνδέονται και ανακαλύπτουν. 

Το facebook έδωσε σημαντική ανακοίνωση σε όλους τους developers για αυτή την αναβάθμιση για να εξασφαλίσει ότι όλες οι στρατηγικές προώθησης θα είναι σε αυτή τη γραμμή.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page